Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Proja, Foto: Bakina kuhinja

probajte

Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje

Ova proja je savršena za brzi doručak.

Objavljeno:

Svaka domaćica ima svoj recept za koji tvrdi da je najbolji, a mi vam donosimo recept za proju sa sirom i jogurtom „na šolje“, kako biste što lakše i što brže pripremili ovaj starinski specijalitet.

Ova proja je savršena za brzi doručak. Korišćenje jogurta i ulja u kombinaciji sa vodom daje proji posebnu mekoću i sočnost, dok prašak za pecivo osigurava vazdušastu teksturu. Prilikom odmeravanja sastojaka koristite šolju od 200 mililitara.

Pripremite se da vam svi traže recept!

Sastojci:

  • 2 jaja
  • šolja kukuruznog brašna ili palente
  • šolja belog brašna
  • šolja jogurta
  • pola šolje ulja
  • pola šolje vode (obične ili kisele)
  • kesica praška za pecivo
  • pola ravne kašičice soli
  • 300 g sira

Priprema:

Pomešajte kukuruzno brašno, belo brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte tečne sastojke – jaja, jogurt, ulje, vodu ili kiselu vodu, i sve dobro sjedinite varjačom ili mikserom.

U umućenu smesu dodajte izmrvljen sir, pa još jednom sve dobro promešajte i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili u kalupe za projice koje nije potrebno podmazivati.

Pecite proju u zagrejanoj rerni na 220 stepeni otprilike 25 do 30 minuta. Prijatno!

Izbegnite greške: Savršena proja uvek uspeva

Iako je recept za proju sa sirom i jogurtom jednostavan, postoje male greške koje domaćice često prave, a koje mogu uticati na krajnji rezultat. Pratite ove savete za garanciju uspeha.

Pre svega, obavezno koristite istu šolju (od 200 ml) za merenje svih sastojaka, jer je nepravilno merenje najčešći uzrok da proja bude suva ili previše tečna. Zatim, kada sjedinite suve i tečne sastojke, ne preterujte sa mešanjem.

Mućenje treba da traje samo dok se sve ne spoji, jer preterana obrada razvija gluten u belom brašnu, zbog čega proja postaje žilava umesto meka.

Takođe, rernu obavezno zagrejte na 220 stepeni pre nego što ubacite proju. Ako je stavite u hladnu rernu, prašak za pecivo neće reagovati na vreme, pa proja neće biti dovoljno vazdušasta.

I na kraju, vodite računa o siru: ne morate koristiti najskuplji, ali nemojte koristiti previše vlažan sir, jer će to doneti dodatnu tečnost u smesu. Ako je sir jako mokar, malo ga ocedite.

Prateći ove savete, vaša proja sa sirom i jogurtom biće savršeno vazdušasta, meka i sočna svaki put!

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Krstarica/prenosi.B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.